Subkulturni Fanzin,
Underground
portal... o
Slobodi, Individualizmu, Avanturi... izmenjenim stanjima na svest...


Maniac Shop

| Maniac Shop | Underground On - Line | Sex | Drugs | Rock'n'Roll | Film | Politics | Maniac Music | Concerts | Maniac Links | Games | Kolumna | Bekanismi | Dijabolik | Maniac Photo | Bez Dlake na jeziku | New Report |


05.10.2008., nedjelja

Free Your Mind: Him, Jah, Rastafarai !

Informativni kutak - dosada nedeljom


Emancipate yourselves from mental slavery
None but ourselves can free our minds…




Istorijat

Ime "Rastafari" ( nastalo od „Ras” u značenju – princ – i „Tafari“ – imena etiopskog cara Markonnen-a, poznatijeg kao Haile Selassie ) obuhvata
niz različitih verskih i socijalnih pokreta koji su se razvili na ostrvu Jamaica od 1930-te.
Rastafari je pre svega pokret siromašnih pripadnika crne rase na Jamajci koji su pronašli inspiraciju u pokretu “Natrag u Afriku“ osnivača Marcus Garvey-a (1887 – 1940), nacionalnog jamajčanskog heroja, koga smatraju prorokom, budući da je kao ideološki vođa često u svojim govorima ponavljao:

„Pogledajte u Afriku, kada crni kralj bude krunisan dan spasenja je blizu!“



Marcus GarveyNjegova osnovna ideja je bila da će se sloboda i iskupljenje za pripadnike crne rase naći povratkom potomaka raseljenih robova na vlast u Africi, jer su evropska kolonizacija i ropstvo podelili afričku kulturu i duhovnost. Takođe je radio na ujedinjenju crne rase kao načinu da se poboljšaju uslovi njihovog života, širom sveta bez obzira u kojoj se državi oni nalazili. Osnivač je partije UNIA (Universal Negro Improvement Association).

Po tom učenju dokle god crnci ostanu nesvesni svog afričkog porekla, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, oni će nastaviti da budu pogođeni od strane "robovskog mentaliteta", koji će ih spriječiti da postignu istinsku veličinu koju su zaslužili. Ova tema je i danas veoma aktuelna. To, naravno, isključuje bilo koje učestvovanje u socijalnim programima napravljenim da „pomognu siromašnim crncima“ – jer učestvujući u njima samo bi produžavali "mentalno ropstvo" koje ih još uvek drži potlačenima. On je bio prvi crnački vođa koji je crnačkom narodu poreklom iz Afrike na masovnom nivou dao osećaj ponosa, dostojanstva i ujedinio ih ukazujući im na njihovo zajedničko poreklo i sudbinu.

Zanimljivo je da je Garvey, iako je uvijek ostao rimokatolik, nagovarao svoje sunarodnike da formiraju vlastitu crkvu i zamisle Isusa kao crnca, odbijajući uobičajeni prikaz Isusa poput Evrospkog belca. Rastafarijanizam svoja religijska učenja takođe vuče iz Biblije, mnoga obeležja „rasta“ kulture preuzeta su iz Biblije.



Photobucket
Mnogi rastafarijanci veruju da se proroštvo o dolazećem spasiocu svih pripadnika crne rase u dijaspori ispunilo kada je princ Tafari Markonnen (1892-1975, naslednik carske dinastije koja vuče svoje korene od 13-tog veka a potiče od loze kralja Solomona i kraljice od Šebe) postao car Etiopije - Haile Selassie I ( "Snaga Trojstva") na 2. novembra 1930 („Coronation day“).
Nije sigurno šta je Selassie mislio o rastafari pokretu - on sam nikada nije postao član - naprotiv, ostao je hrišćanin čitavog svog života. Među rastafarijancima smatran je inkarnacijom Boga.
Haile Selassie je samo jednom posetio Jamajku, mjesto gde je rastafarijanizam počeo, u četvrtak, 21.aprila 1966. Negde oko 100.000 rastafarijanaca iz cijele Jamajke spustilo se na Palisadoes aerodrom u gradu Kingston, pošto su čuli da čovjek koga smatraju Bogom dolazi da ih poseti. Čekali su ga na aerodromu pušeći puno marihuane, i svirajući bubnjeve.

Kada je Haile Selassie, avionom etiopske avio kompanije sleteo na aerodrom u 13:30, masa je potpuno okružila letilicu. Dan je bio tmuran i olujan, ali kako su točkovi aviona dodirnuli tlo Jamajke, četiri velika bijela oblaka su se rastvorila i svetlost je probila kroz njih, na šta su gotovo svi okupljeni kleknuli. Nakon oko pola sata, vrata aviona su se zaljuljala i otvorila i car se pojavio na vrhu pokretnih stepenika. Zaglušujuća buka začula se iz gomile, koja je je udarala u bubnjeve od tikava, palila petarde, mahala zastavama, i svirala u Abeng - životinjske rogove - tradicionalni instrument Maroon naroda robova poreklom iz Afrike.

MaroonProtokol nije ispoštovan budući da je masa pritisnula sigurnosne mere i probila se i na crveni tepih koji je bio postavljen za prijem. Selassie je mahao sa vrha stepeništa i činilo se - počeo da plače, iako se interpretacije ovog gesta razlikuju. Potom se vratio u avion, nestajući za još nekoliko minuta.
Konačno Jamajčanske vlasti bili su morale zahtevati od Ras Mortimer Planno, poznatog rasta vođe, da se popne stepeništem, uđe u avion i pregovara carev silazak. Kada je Planno izašao iz aviona, najavio je masi:
"Car me je uputio da vam kažem da budete mirni. Odmaknite se nazad i pustite cara da sleti!"
Nakon što je Planno ispratio Afričkog vladara niz stepenište, novinari su bili zaintrigirani Selassie-vim odbijanjem da prođe crvenim tepihom do limuzine koja ga je čekala. Zatim se odvezao do kraljevskog dvora, rezidencije guvernera-generala Clifford Campbell-a.



Kao posledica Planno-vog postupka, Jamajčanske vlasti su zamoljene da omoguće prisustvo rastafarijanskim vođama na svim državnim prijemima kojima je car prisustvovao. Planno i verovatno Joseph Hibbert su se sastali s Selassie-m na privatnoj audijenciji, gde ih je car ubedio ih da se oni ne bi trebali iseliti u Etiopiju pre nego što oslobode narod na samoj Jamajci. Ovo načelo postaće poznato kao „Oslobođenje pre povratka“ („liberation before repatriation“). Kao posljedica toga, 21.april se sada po rastafarijancima slavi kao "Grounation Day"

Jedna anegdota, svojevrsna rastafarijanska legenda, kaže da je na večeri održanoj u kraljevskom dvoru, tadašnji Jamajčanski premijer Donald Sangster, nagazio Lulu, Haile Selassie-vog je psa čivava rase, koji je, kako se se navodi, urliknuo poput lava. :)

PhotobucketBrojne su zanimljivosti u vezi sa carem koji nosi titulu Kralja svih Kraljeva, Gospodara svih Gospodara, Izabranik Boga, pobjedonosni Lav plemena Judinoga. Rastafarijanci ga nazivaju „Jah“, ili „On“, uzimajući ga kao živu manifestaciju boga Jaha i 4. mesiju, uz Mojsija, Iliju i Isusa Krista. Budući da se za vrijeme Mussolini-jeve Italije uspješno borio protiv invazije na Etiopiju i uprkos slomu njegove vojske i izgnanstvu postao ikona borbe protiv fašizma, među brojnim odlikovanjima dobio je i orden od tadašnje Titove Jugoslavije godine 1954, prilikom posete Jugoslaviji. Sledeće godine u decembru, Tito je dve nedelje boravio u Etiopiji, a potom i 1959.Photobucket



Rastafarijanska verovanja


Ne postoji centralizovana organizacija koja upravlja doktrinama rastafarijanaca ali postoje mnoge različite grupe koje se nazivaju rastafarijancima. Sve se međutim slažu u nekoliko doktrina:

Photobucket1. Osuđuju Evropski kolonijalizam u Africi i ropstvo crnog naroda;
2. Zalažu se za povratak u Afriku kolevku civilizacije
3. Veruju u božansku prirodu Haile Selassie
4. Zalažu se za pacifizam
5. Koriste marihuanu u verske svrhe

Prve dve teme su jasno posledica nasljeđa filozofije Marcus Garvey-a, prema kojoj se većina problema koje Afrikanci i danas imaju, može pripisati političko socijalnoj strategiji Europe, i kao posledica toga težnja - Afrikanaca da se osamostale i postanu samodovoljni kako bi došli do svog punog potencijala.

Selassie se danas još uvijek smatra ne samo božanstvom, već i Mesijom od strane rastafarijanaca (koji također veruju da su crnci "istinski" Židovi). Kad je njegova smrt bila objavljena, većina rastafarijanaca nije poverovala, misleći da je to samo još jedan pokušaj strukture moći belaca da spreči pokušaje pripadnika crne rase u sticanju nezavisnosti.
Danas mnogi rastafarijanci vjeruju da je Selassie još uvijek živ, da je skriven, i da će se jednoga dana vratiti da povede svoj narod u obećanu zemlju (u Etiopiju – u rastafarijanizmu ne postoji život posle smrti). Drugi ipak ne smatraju njegovu smrt kao veliki problem. Za njih, njegov život ovde na zemlji je jednostavno fizičko očitovanje Boga za jedno kratko vreme.

Rastafarijanski pacifizam je deo jednog strogog etičkog sistema napravljenog radi održanja sopstvenog dostojanstva. Ovaj pacifizam se proteže takođe i na vegetarijanski način ishrane rastafarijanaca.
Pravila ishrane su posebno važna i jedina hrana koju rastafarijanci treba da jedu naziva se „I-tal”, što dolazi od reči vitalan, zdrav i prirodan. I-tal je ona hrana koja nije hemijski obrađena i koja je prirodnija što je više moguće. Ljudsko telo se smatra hramom, obvezna je briga o telu i unos nečiste hrane je strogo zabranjen. Prehrana ne sadrži sol, kemikalije, konzervanse, meso, mlijeko i mliječne proizvode, alkohol, cigarete. Droga je također strogo zabranjena, osim marihuane koju ne svrstavaju u tu kategoriju.


Jedna od osobina rastafarijanizma koja je često pogrešno predstavljena u medijima je ritualno korištenje marihuane. Rastafarijanci marihuanu nazivaju svetom biljkom, a po legendi je pronađena na grobu kralja Solomona.
Pobožan rasta ne koristi i zabranjeno mu je da koristi marihuanu radi zabave, već je ona rezervisana za verske obrede u svrhu pospešenja meditacije i pomaže postizanju većih mističnih uvida u prirodu svemira kao i u lekovite svrhe. Neki rastafarijanci je čak ni ne koriste.

Popularnost marihuane se proširila i zbog činjenice da je već s početka veka njena konzumacija proglašena ilegalnom. Budući vezana za pripadnike rasta-pokreta koji su često bili najniži slojevi društva, te zbog svoje pripadnosti završavaju prognani ili u zatvorima, marihuana je upravo vrlo često bila vezivana za otpor vlastima i postajala simbol oslobađanja rastafarijanaca.



PhotobucketRastafarijanski izgled podrazumeva danas već neizbežne „dredove“ (dreadlocks) kao simbol porekla crnog naroda (lavlja griva - simbola Afrike), i odvajanja od stila frizura belaca u Evropi. Postoji čitava tipologija oblika ove frizure, koja se razlikuje od jedne rasta-zajednice do druge rasta-zajednice. Dredovi su očigledno potaknuti Biblijskim: "Neka ne briju svoje glave, niti briju svoje brade, niti režu bilo šta na svom telu" (Levitski zakonik 21:5). Tako rastafarijanci u nekom smislu, imaju nešto zajedničko s ortodoksnim Jevrejima.

Rastafarijanska verovanja i specifična kultura, u početku su bila potisnuta od strane kolonijalnih vladara, ali od su se od tog vremena proširila po Karibima i izvan njih. Ukupan broj sledbenika, smatra se, dostiže preko milion ljudi u svetu.



Zion vs. Babylon

PhotobucketČest problem savremenih rastafarijanaca je da danas postoje mnogi mladi crnci (a i belci) koji su usvojili spoljašnje simbole rastafarijanizma (pušenje marihuane i nošenje dredova) bez usvajanje njihovih etičkih i vjerskih značenja. Kao rezultat toga, značenje rastafarijanske vere i pokreta ne samo da je razblaženo, već se za njih vezuju i loša značenja u široj kulturi.

Diskriminacija rastafarijanaca, obično zbog predrasuda, je uvijek bio problem. Od samog početka rastafarijanizam se uglavnom nalazio među nižim klasama na Jamajci, a oni koji su bili na vlasti gledali su na bilo koji revolucionarni pokret koji organizuje mase kao na potencijalnu pretnju. Danas, diskriminacija rastafarijanaca ide u smeru predrasude da su rastafarijanci ovisnici o drogi i nepodesni za rad. Zabilježeni su slučajevi diskriminacije vlade ili poslodavaca protiv rastafarijanaca, posebno vezano za nošenje dredova. Popularnost ovog pokreta pokazuje i omasovljenje proizvodnje sredstava za održavanje dredova.

Pored pogrešnih tumačenja u masovnoj kulturi, univerzalna poruka o pravu ljudske slobode, dostojanstva i jednakosti svih rasa, koja izlazi iz rastafarijanizma, prenesena je na sve kontinente i hiljade razumeju njeno značenje kroz pesmu Bob Marley-a, "War". Stihovi ove pesme su preuzeti iz govora Haile Selassie-a, na zasedanju UN 1963. :

Until the philosophy which hold one race
Superior and another inferior
Is finally and permanently discredited and abandoned
Everywhere is war, me say war

That until there are no longer first class
And second class citizens of any nation
Until the colour of a man's skin
Is of no more significance than the colour of his eyes
Me say war

That until the basic human rights are equally
Guaranteed to all, without regard to race
Dis a war

That until that day
The dream of lasting peace, world citizenship
Rule of international morality
Will remain in but a fleeting illusion
To be pursued, but never attained
Now everywhere is war, war


(War1976.)

Dakle, manijaci, informišite se da biste bili slobodni!

post by: dear2world




- 14:35 - Komentari (0) - Print - # - Forum - top - uslovi komentarisanja -

<< Arhiva >>



________________________


maniac arhiva 10'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April |
Arhiva
maniac arhiva 09'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar |
Arhiva
maniac arhiva 08'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar| Oktobar| Novembar| Decembar
Arhiva
maniac arhiva 07'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April| Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar
Arhiva
Arhiva
maniac arhiva 06'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar
Arhiva
Arhiva
maniac arhiva 05'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar
Arhiva
Arhiva
maniac arhiva 04'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar


________________________

Idi na vrh strane >>


..About Us++++++++English
+++++
+++++
Knjiga utisaka
+++++
Upiši se u knjigu


Contact Us++++++++RSS


Maniac INFO
v

Polni organ u žena na svim (skoro svim) jezicima:
++++++








Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




| Home | Music | Photo Galleries | Download | Dijabolik | Bekanismi | Kolumna | YouTube | Facebook | MySpace | O nama | Kontakt | RSS | English |


Copyright © 2004-2010. MANIAC.blog. Sva prava su zadržana. Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja izdavača.
Izuzetak su novinari koji mogu koristiti izvode i citate u svojim tekstovima uz obavezno navođenje imena i web adrese Maniaca.


Free counter and web stats